Kirpik Ekimi

Kiripikler gözü kimyasal ve fiziksel iritan ve yabancı cisimlere karşı koruyan ve sahip olduğu refleksle göz kapaklarının kapanmasını sağlayan önemli bir anatomik yapıya sahiptir. Estetik, güzellik ve çekicilikte rolü ise tartışılmaz.

Kirpiklerin anatomik olarak üst ve alt göz kapaklarında kapakların birbirine bakan yüzeyinde ve dış kısmında 2-3 sıra halinde yer almaktadır.

Terminal kirpikler göz kenarlarında berligin bir açılanma yaparak uzamaktadır. Kirpiklerin uzunlukları saçlara göre daha kısadır. Bu anajen fazın saçlara göre kirpiklerde kısa olmasından kaynaklanmakta(34±9 gün). Üst göz kapağında 4-5 sıra ile kirpikler yer alırken alt göz kapağında 2-3 sıra ile yer almaktadır. Üst göz kapağında ortalama 300– 400, alt göz kapağında 100–150 kirpik bulunmakta.

Üst göz kağağında kirpikler 20-30 lu guruplar halinde ve yukarı uzayaraka bir piramid oluşturacak şekilde yapılanmakta. 
 
Üst göz kapağı kirpikleri daha yoğun, 8-12 mm uzunluğunda, kalın ve daha koyu renklidir. Alt göz kapağı kirpikleri ise daha seyrek, 6-8 mm dur. Ancak gözün iç kısmındaki üst ve alt kirpikler daha az yoğun ve daha ince iken gözün dışında yer alanlar daha fazla yoğun ve kalındır.

Kirpiklerin günlük uzama hızı 0.12 ± 0.05 mm dir. Bir kirpik koparıldığında tekrar uzama süresi ortalama 7-8 haftadır. 

Kirpiklerin azalması ve yada tam dökülmeler sıklıkla görülmektedir. Alopecia ve trichotillomania gibi cilt hastalıklarında, endokrin hastalıklarda, metabolik anomalilerde, sistem hastalıklarda, travmaya bağlı olarak, ilaçların yan etkisi ile ve yaşlanmaya bağlı olarak ….

Kirpik kayıpları ve dökülmelerinde “Bimatoprost” içeren ilaçlar ilk olarak 16 hafta kirpiklere sürülerek kullanılmalıdır. Bu etken madde göz hastalıklarında; göz tansiyonunda-glakomda  kullanılmakta. 2009 yılında bu amaçla kullanımında FDA onamı bulunmakta. Özellikle üst kirpikler cevap çoğu zaman oldukça iyidir. Bu ilaç ile cavabın yetersiz olduğu durumlarda kirpik ekimi düşünülmelidir.  

Estetik ve çekici görünmek için kirpiklerin uzun ve hacimli olması isteği takma kirpiklerin, maskara gibi kozmetiklerin ve son yıllarda kirpiklerin daha uzun ve dolgun olmasını sağlayan bazı ilaçların kulanımını yaygınlaştırmıştır.

Saç ekimindeki teknolojik gelişmeler ve estetik sonuçların çok yüksek sonuçları ekim için kirpikleri hedef bölgesi haline getirmiştir.

Geçmişten günmüze kirpik ekiminde birçok yöntem kullanılmakla birlikte son yıllarda saç yada vücuttan FUE ile alınan saç yada vücut kılları kullanılmaktadır.

Kirpiklerin fiziksel yapıları nedeni ile saçlı deride sıklıkla ense saçları kullanılmakta. Ense saçlarının fiziksel yapıları ince olmakla birlikte büyüme hızları kirpiklerin daha hızlıdır. Bu nedenle bacak kılları yavaş uzama hızları ve ince olmaları nedeni ile daha fazla tercih edilmeye başlandı.

 

Kirpik ekimleri;

  • Doğuştan ince ve seyrek kirpik yapısına sahip olanlarda
  • Ektodermal displazi gibi doğumsal genetik hastalıklarda
  • Alopesi sonrası 
  • Trikotillomanyaya bağlı 
  • Lupus eritematozus kaynaklı
  • Travma, göz kapağı ameliyatları sonrası
  • Radyaoterapi ve kemoterapi sonrası kalıcı kirpik kayıplarında tercih edilmekte.

Saçlı deri enseden yada bacaklardan tekli saç follikülleri FUE yöntemi ile alınmakta.

Ağrısız ve Traşsız Saç Ekimi İçin Hemen Başvur!

Sohbete Başlayın!

Scroll to Top